Mobilinkd TNC2

Al langere tijd heb ik in bezit een Mobilinkd TNC2. Het leuke van dit apparaat is dat het een TNC is die een eigen batterij bevat (oplaatbaar via USB poort) en dat je kunt connecten via bluetooth.
Het is dus niet nodig om een PC direct aan de TNC te koppelen.

Er zijn bij deze TNC diverse verloopkabeltjes te verkrijgen, ik heb een kabeltje voor mijn Yaesy VX-7, een voor de Baofeng UV-5R en een voor mijn andere Yaesu’s (FT-817, FT-857, FT-897)

Deze TNC is uitermate geschik om te gebruiken met APRSDroid op een telefoon of tablet.

Ik heb op mijn Android Tablet, het applicaties Mobilinkd TNC en APRSDroid geïnstalleerd (beide verkrijgbaar in de Google playstore)

Om de TNC te configureren moet je eerst de bluetooth connectie opzetten, dat is een eenvoudige handeling om dat de TNC zich keurig laat zien als Mobilink TNC2, dus daar bestaat geen twijfel over. De pincode om te verbinden staat netjes in de  (engelse) documentatie.

De documentatie is een eenvoudige PDF van 15 pagina’s waarin je netjes door alle stappen wordt meegenomen, en als extra wordt in diezelfde PDF ook precies uitgelegd hoe je APRSDroid in moet stellen om het geheel aan het werk te krijgen.

Er is een belangrijk punt dat je steeds in de gaten moet hebben, nl dat er maar 1 applicatie tegelijk met de TNC verbonden is, anders werkt het niet, dus of Moblinkd TNC of APRSDroid, dit staat in de documentatie, maar het viel me op als je aan het testen bent dat je dat makkelijk over het hoofd ziet.

Voor de test het ik /o gebruikt als symbool dat geeft een rood huisje met de letters EOC (emergency operations center) erin.

Het is via APRS ook mogelijk een korte bericht naar een E-mailadres te versturen, stuur het bericht aan EMAIL en zet als eerste in het bericht het E-mailadres van de ontvanger. Het is voor de ontvanger niet mogelijk om per email te reageren.

Hieronder een afbeelding van de  Mobilinkd TNC2 naast de Baofeng UV-5r om het formaat aan te geven.

Test APRSDroid via Moblinkd TNC2 en FT-897d

Om een en ander te kunnen testen heb ik APRSIS32 op mijn windows machine geïnstalleerd en zo configureert dat deze de gegevens via de internet verbinding laat zien.
Via APRSDroid heb ik vervolgens mijn positie verzonden. (en steeds instellingen gewijzigd om te kijken welke instellingen de juiste zijn) Waarbij ook een portofoon aan stond om te kunnen horen of de FT-897D wel signaal verzond.

Voor de Yaesu FT-897, FT-857 en FT-817 zijn de volgende instellingen werkend:

Audio Output settings:
PTT Style: Simplex
Output volume 127
Output tone: 1200Hz

Audio Input Settings
geen Attenuate Input

Power settings
Naar eigen wens invoeren.

KISS Parameters:
TX Delay: 33
Persistance: 64
Slot Time: 2
TX Tail: 2
Full Duplex:  OFF

Modem Settings
DCD: On
Verbose Output: On

Andere instelling naar eigen wens invoeren

Algemeen voor de volgende tests.

Om vervolgens ook andere configuraties te testen heb ik de TNC-X aan de FT-897D gehangen en aan de PC met APRSIS32 gekoppeld zodat ik mijn eigen signalen van de Baofeng UV-5R en Yaesu VX-7R zou kunnen ontvangen want het was al duidelijk dat ik met 5 watt op de buiten antenne geen gateways kon bereiken. Dus met de porto’s zou er door niemand iets ontvangen worden.

De TNC-X laat zich makkelijk configureren in APRSIS32, maak een nieuwe port van het type SIMPLY (KISS) en geef de juiste comport op. De gebruikte configuratie instelling in mijn geval COM5, 9600 BAUD, Parity none, Data 8, Stop 1, RF Baud 1200 en kijk zelf even welke vinkjes je wel of niet aan wilt zetten.

Om niemand tot last te zijn heb ik de FT-897D terug gezet op 5 Watt, en mijn positie vanaf de PC verzonden, om te zien of dit op APRSDroid op de portofoons binnen kwam.

De audio input volgens de handleiding instellen, als in de log van APRSDroid package errors voor komen heel voorzicht het volume een beetje bijstellen. Ik raad daarom aan de Verbose Output aan te laten staan, dan kun je tenminste zien wat er gebeurd.

Voor de Yaesu VX-7R heb ik de volgende instellingen gebruikt:

Audio Output settings:
PTT Style: Multiplex
Output volume 127
Output tone: 1200Hz

Audio Input Settings
geen Attenuate Input

Power settings
Naar eigen wens invoeren.

KISS Parameters:
TX Delay: 33
Persistance: 64
Slot Time: 2
TX Tail: 2
Full Duplex:  OFF

Modem Settings
DCD: Off (ik heb de squelch op de porto aan laten staan)
Verbose Output: On

Andere instelling naar eigen wens invoeren

Voor de  Baofeng UV-5R werken bij mij de volgende instellingen:

Audio Output settings:
PTT Style: Simplex
Output volume 127
Output tone: 1200Hz

Audio Input Settings
geen Attenuate Input

Power settings
Naar eigen wens invoeren.

KISS Parameters:
TX Delay: 33
Persistance: 64
Slot Time: 2
TX Tail: 2
Full Duplex:  OFF

Modem Settings
DCD: Off (ik heb de squelch op de porto aan laten staan)
Verbose Output: On

Andere instelling naar eigen wens invoeren

Al met al leuk om zo weer even met een en ander bezig te zijn. Ik moet daar meer tijd voor maken.
Ik wil nog gaan testen met de Moblielink TNC en winlink en moet ook nodig verder met mijn TNC-pi project dat een beetje in de vergetelheid is geraakt. We gaan het weer afstoffen en operationeel maken.

APRSIS32: aprsisce.wikidot.com

Mobilelinkd: www.mobilinkd.com

Handleiding Mobillinkd TNC2 : http://www.mobilinkd.com/download/20/