Adressenboekjes van de kerk opsturen gaat zomaar niet
zo luidt de kop van een artikel in het idee waarin een redactuer reageerd op een oproep van één in waarheid om adressen aan te leveren

Tja, je vraagt je af of het artikel zoals het in het ND van 29-09-2009 staat wel zo geschreven moet worden. Waar bemoeit een krant zich mee, lijkt er meer op dat ze mensen oproepen om bezwaar tegen dit soort praktijken te hebben.

Toch is het wel een intressant onderwerp.

Enkele jaren geleden vroeg ik om het adressenbestand van de kerk waarvan in lid ben in digitaal formaat, om dit te kunnen gebruiken in mijn PDA. Als vervent gebruiker van dit apparaat, wil ik graag alle informatie overal bij me hebben, synchronizeren op kantoor en thuis afijn, altijd up to date. Ik kreeg dit niet, terwijl ik wel de papieren versie kreeg. (ik heb het toen gewoon overgetyped, even wat werk, maar het resultaat is het zelfde).

Enkele jaren later werd zonder enige vorm van scrupules een pdf en nog later zelfs word en text uitvoeringen online gezet, zodat updaten een stuk eenvoudiger wordt.
Des al niet te min, ik heb nooit expliciet mijn gegevens ter beschikking gesteld voor wat dan ook, ik heb alleen mijn attestatie ingeleverd.

Tegenwoordig wordt er gebruik gemaakt van kerklid.nl en heb ik meer invloed op welke gegevens er voor anderen beschikbaar zijn. Maar het blijft een intressant onderwerp.

Overigens zie ik geen enkel probleem voor één in waarheid, degenen die een adressen bestand op willen sturen, zijn waarschijnlijk ook wel bereid om deze adressen zelf op envloppen te schrijven of plakken als één in waarheid ze bij hen afleverd, resultaat, er worden geen adressen doorgegeven en toch worden dezelfde mensen bereikt.